Plaatsen > Provincie Groningen
De provincie Groningen heeft een oppervlakte: 2682,41 km², er wonen 572.987 inwoners en het aantal gemeenten is 25. De hoofdstad is Groningen (Stad)
In de provincie hoef je je geen moment te vervelen. Zowel bij slecht als goed weer zijn er ongelofelijk veel dingen om te doen: pretparken, botanische tuinen, musea, strand, een Waddeneiland bezoeken, kanoën, fietsen, lekker eten of winkelen of een bezoekje aan het casino. Maar ook lekker dwalen op de fiets of met een auto over het mooie uitgebreide platteland is een verademing. Het is teveel om op te noemen.
Het bekendste natuurgebied van de provincie Groningen is nog altijd het Lauwersmeer in het noorden van de provincie. Aantrekkelijk voor zowel vogelaars die voor de rust gaan als voor families die een leuke camping zoeken. Het Nationaal Park Lauwersmeer ligt op de grens van Groningen en Friesland en is ontstaan nadat in 1969 een dam is gebouwd tussen de Lauwerzee en de Waddenzee. Sindsdien is een prachtig en uitgestrekt landschap ontstaan met vele vogels, vissen en bijzondere bloemen.
Maar ook het Westerwolde gebied in Oost Groningen raakt steeds meer in trek. Een bijna on-Nederlands mooi landschap met bossen en meanderende beekjes. In de volksmond wordt dit ook wel het stiltegebied van Groningen genoemd.
Het coulisselandschap in het westen, de weidsheid in het noorden en de bossen in het oosten. Het landschap van de provincie Groningen is zeer afwisselend.
Het Reitdiepdal is het oudste cultuurlandschap in Europa. Het is ontstaan door de loop van de uit Drenthe komende rivier de Hunze, die de stad Groningen verbond met de zee. De rivier was kronkelig, maar werd in de 17de eeuw deels rechtgetrokken. Inmiddels heet de rivier de Hunze nu Reitdiep.
De vele Borgen in Groningen zijn de kastelen van het Noorden. Ze ontstonden in de late middeleeuwen, toen boeren lemen huizen vervingen door zogenaamde steenhuizen van kloostermoppen (grote roodgebakken stenen). Zo konden ze zich beter verweren bij vijandelijke invallen. Toen het de eigenaars voor de wind ging, werden de steenhuizen vergroot, verfraaid en uitgebreid. Borg of burg betekent in het Oudgermaans versterkte plaats. In het Nederlands ontstond op den duur de naam burcht voor een versterkte plaats, terwijl het Gronings de naam borg trouw is gebleven. Vele Bprgen huisvesten inmiddels leuke bezienswaardige musea of thee-huizen. We raden een bezoek zeker aan!
De kwelders van de noordkust tussen de zeedijk en de wadgeul vormen het laatste natuurlijke weidegebied van Nederland, dat geregeld door de vloed overstroomd wordt. Hierdoor is het gebied zeer vruchtbaar; het trekt dan ook vele vogels aan, zoals scholeksters, rotganzen en kluten.
De kwelders zijn eigendom van de Stichting Het Groninger Landschap, en zijn niet voor publiek toegankelijk. Er worden geregeld excursies georganiseerd vanuit het Waddencentrum in Pieterburen.
Tot zover de algemene beschrijving van de provincie Groningen. Meer details beschrijven we op gemeentelijk of plaatselijk niveau. De plaatsen in de provincie Groningen vindt u op deze pagina met plaatsbeschrijvingen. De provincie Groningen bestaat uit de Gemeenten:
- Appingedam,
- Bedum,
- Bellingwedde,
- De Marne,
- Delfzijl,
- Eemsmond,
- Groningen,
- Grootegast,
- Haren,
- Hoogezand-Sappemeer,
- Leek,
- Loppersum,
- Marum,
- Menterwolde,
- Oldambt
- Pekela,
- Slochteren,
- Stadskanaal,
- Ten Boer,
- Veendam,
- Vlagtwedde,
- Winsum,
- Zuidhorn
Cafe’s in de provincie Groningen
- – de Gans [eetcafé] , Diepshuisstraat 6, Groningen
- – De Walrus Pelsterstraat 25 Groningen
- – t Pleidooi Peperstraat 31 Groningen
- – Kruisweg Kruisweg 1 Marum
- – stap.O.theek FOX Hoofdstraat 94 Stadskanaal
Uw link hier toevoegen of extra opvallend plaatsen? Adverteren.